www.gardenartsociety.fi - email: puutarhataiteen.seura(at)gmail.com

DEVEPARK-logo

Aulangon puistometsä

Aulangon puistometsä on monipuolinen virkistys-, luonto- ja kulttuurikohde Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla. Alueen keskellä sijaitsee vuonna 1883 Hugo Standertskjöldin Karlbergin kartanon yhteyteen perustama englantilaistyyppinen puistoalue, jonka suunnittelivat ruotsalaisveljekset Karl ja Erik Zätterlöf. Museovirasto on luokitellut Aulangon alueen valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi ja se kuuluu osana vuonna 2001 perustettuun Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon. Nykyään alueen hoidosta vastaavat Hämeenlinnan kaupunki ja Metsähallitus.

Aulangon puisto on yksi Suomen merkittävimmistä puutarhataiteen kokonaisuuksista, ja se on näkötorneineen, tekoraunioineen, huvimajoineen ja tekolampineen mittavin 1800-luvun lopun kotimaisen romanttisen maisemapuutarhan edustaja. Puistosta löytyy lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena esiintyvät jalopuulajit. Alueelle on istutettu pihtoja, lehtikuusia, lehmuksia, vaahteroita, saarneja ja jalavia. Alueen laaja pihlajametsikkö on harvinainen nähtävyys.

Aulanko on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan. Aulankovuorelle kiivettiin ryhmissä jo 1800-luvun lopussa, jolloin paikalla sijaitsi puinen näköalapaviljonki. Nykyinen massiivisempi näköalatorni on rakennettu 1906–1907. Graniittinen näköalatorni on 33 metriä korkea ja sen on suunnitellut arkkitehti Waldemar Aspelin.

Tulosta tästä pitempi esittely! (PDF 976 KB)

 

Aulanko

 

Aulanko

 

Aulanko

 

Aulanko

 

PALAA Puutarhamatkailukohteet-sivulle! Return!

päivitetty 11.1.2011